Klassieker DWS Vertegenwoordigd Amsterdam

AFC DWS is een klassieker onder de voetbalverenigingen met de mooie blauw-zwart gestreepte shirts. DWS komt naar het Miko Koffie Kampioenenbal om de Regio Amsterdam te vertegenwoordigen.

Op 11 oktober 1907 werd de club opgericht onder de naam Hercules. De naam werd op 22 maart 1909 veranderd in Door Wilskracht Sterk (DWS). DWS werd voor de invoering van het betaald voetbal in 1954 verschillende malen kampioen in de eerste klasse. Het landskampioenschap werd in die jaren nooit behaald.

In 1954 trad de club toe tot het betaald voetbal. In 1958 fuseerde DWS met BVC Amsterdam tot DWS/A en nam de eredivisieplaats van die club over. In 1962 werd de naam weer DWS. Het grote succes volgde in 1964 toen DWS landskampioen werd als promovendus uit de eerste divisie, een nog steeds unieke prestatie. DWS is de laatste club geweest die landskampioen is geworden, die geen rood in zijn clubkleuren heeft. In het seizoen daarop wist DWS zelfs de kwartfinale van de Europacup I te bereiken. In 1972 volgde weer een fusie (op profniveau); ditmaal met Blauw-Wit en in 1974 met De Volewijckers tot FC Amsterdam. De amateurtak, met een succesvolle jeugdafdeling, ging onafhankelijk verder als DWS.

Na de scheiding van de amateur- en proftak werd het standaardelftal ingedeeld in de Derde klasse van het KNVB-district West-I. Vervolgens zwerfde DWS door de diverse klassen van het district maar nu komt het uit in de 2e klasse. De Onder19 doet het zeer verdienstelijk in de 4e divisie landelijk.

De vraag is of AFC DWS kan verrassen in poule A1 van het Miko Koffie Kampioenenbal met ADO’20, Fortuna Wormerveer en Kolping Boys als tegenstanders.

Geef een reactie